05-09-2024
Naast de gebruikelijke tulpen, kaas en klompen, is er nog een ander Nederlands product dat zich bij uitstek leent voor export. Met een lange rentevaste periode, en daarmee voorspelbare kasstromen, onderscheidt een belegging in Nederlandse hypotheken zich van hypotheekbeleggingen in andere landen. “De karakteristieken van Nederlandse hypotheken zijn echt wezenlijk anders dan die van buitenlandse hypotheken”, aldus Hikmet Sevdican, Directeur Achmea Mortgages.
“Nederlandse hypotheken hebben met name een langere rentevaste periode. Vandaag de dag is 10 à 20 jaar de norm en in het verleden was dat zelfs 20 à 30 jaar. Zelfs 10 jaar is nog relatief lang in vergelijking met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waar de rentevaste periode doorgaans veel korter is. Die lange looptijden zijn met name interessant voor pensioenbeleggers en verzekeraars met lange verplichtingen. Daarnaast speelt ook dat de tarieven en het rendement op Nederlandse hypotheken relatief aantrekkelijk zijn voor institutionele beleggers”, vervolgt Hikmet.
Internationale ambities
Naast Nederlandse institutionele beleggers, richt Achmea Mortgages zich daarom ook op markten buiten de landsgrenzen. En hoewel Hikmet spreekt van “unieke karakteristieken”, is hier volgens hem nog best wat missiewerk te verrichten. “Hypotheken als beleggingscategorie kwam in Nederland in het begin lastig van de grond. Het duurde jaren voordat het een goedgekeurde assetclass werd. Ieder pensioenfonds moest er individueel achteraan om dat goedgekeurd te krijgen. Op een gegeven moment zag je dat pensioenfondsen om zich heen gingen kijken wie er al belegd waren en dat maakte dat het elke keer net een stukje sneller ging.”
Diezelfde trend ziet Hikmet in de nabije toekomst ook in het buitenland. “Je ziet hier dat pensioenfondsen én verzekeraars geïnteresseerd zijn. Een aantal internationale verzekeraars heeft zelfs al belegd. Kleinere verzekeraars die nu nog niet in Nederlandse hypotheken beleggen, zullen dit voorbeeld naar verwachting volgen.” Hij vervolgt: “We focussen dus op institutionele beleggers in het buitenland: pensioenfondsen, verzekeraars en banken. Die kunnen wij faciliteren met onze kennis en expertise over de optionaliteiten, risico’s en rendementen. Wij kunnen internationale beleggers het comfort geven om Nederlandse hypotheken als beleggingscategorie te omarmen.”
Interessante ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk
Achmea Mortgages zal zich hierbij in eerste instantie richten op het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het eerstgenoemde land heeft te maken met actuele ontwikkelingen die de beleggingscategorie mogelijk nóg extra wind in de zeilen te geven. Hikmet vertelt over de invoering van Solvency UK. Net als de Europese Solvency II-regelgeving die in 2016 werd ingevoerd, is de Britse Solvency II-regelgeving gericht op het toezicht op verzekeraars. In het kader van deze regelgeving worden hervormingen doorgevoerd die verzekeraars meer investeringsflexibiliteit en ruimte voor langetermijninvesteringen geven.
Enkele specifieke voorbeelden van beleggingscategorieën die in aanmerking komen voor opname in de beleggingsportefeuille van Britse verzekeraars zijn: infrastructuurleningen, bedrijfsleningen en hypotheekleningen met lange voorspelbare kasstromen. “Juist doordat voorspelbaarheid een factor wordt, kan Achmea Mortgages helpen bij het inschatten van kasstromen waarmee ook Nederlandse hypotheken voor Britse investeerders opgenomen kunnen worden in de assetmix”, concludeert Hikmet.
Meer flexibiliteit voor invulling duurzame beleggingsportefeuille
Solvency II houdt daarnaast rekening met ESG-factoren bij investeringsbeslissingen, waardoor verzekeraars ook meer flexibiliteit hebben bij het nastreven van een duurzame beleggingsportefeuille. Een onderwerp dat volgens Hikmet ook heel goed past bij een belegging in Nederlandse hypotheken.
Om duurzame impact te kunnen maken met Nederlandse hypotheken is het volgens hem echter wel cruciaal om goed te begrijpen hoe de Nederlandse hypotheekmarkt in elkaar zit. Hikmet verwijst naar het voorbeeld van een ‘groen-korting’, waarmee consumenten gestimuleerd kunnen worden om te verduurzamen. “Wat kun je doen als geldverstrekker om dit mogelijk te maken en wat is je span of control? Ik denk dat wij voor buitenlandse institutionele beleggers deels nog moeten laten zien dat een belegging in Nederlandse hypotheken een goede manier is om duurzaamheidsambities waar te maken. Zo kunnen ze bepalen hoe ze hun portefeuille willen laten aansluiten bij verduurzamingsdoelstellingen en het eigen ESG beleid. Vanzelfsprekend helpt Achmea Mortgages hier graag mee.”